Velká žranice
Největší gastro festival v Porubě | vstup zdarma
Každý rok v srpnu se promění prostor před Pokladem v jednu velkou food zónu mnoha chutí a vůní.
Z původní myšlenky letní projekce s gastro tématikou a doprovodné besedy k projekci s hercem, moderátorem, zakladatelem Gastromapy Lukášem Hejlíkem se vyklubala gastro akce – Velká žranice, která své návštěvníky láká od roku 2020. Festival je oblíbený nejen u návštěvníků, kterých každý rok přibývá (3 000 návštěvníků za den), ale taky i u samotných podniků, kteří se k nám rádi vracejí a stále se rozrůstá jejich řada.
Doménou kulinářského odpoledne je venkovní gastrozóna s vybranými podniky z našeho kraje: světová kuchyně, kvalitní street food, řemeslné pivovary, naturální vína, drinky, výběrová káva a čaje, sladké dobroty, vegetariánské a veganské jídlo a mnohem víc. Kromě skvělého gastra máme i pořádně výživnou busking stage s koncerty, cooking show, soutěžemi, diskuzemi. A kromě toho i dětskou zónu a večerní kino.
Jste hladoví? Přijďte! Velká žranice ukojí všechny vaše chutě.
Velká žranice No. 1
Poprvé jste se do Velké žranice mohli zakousnout v roce 2020. V této době ještě nebyl Poklad plně zrekonstruován, akce se tedy konala v prostorách před vstupem do Amfi. Součástí kulinářského odpoledne byla stále se rozrůstající venkovní gastrozóna s vybranými podniky z našeho kraje (mohli jste si pochutnat na: Řeznictví u Bobra, Mutant Fast Food, výběrová káva Cokafe, Faency Fries, porubská Kurník Šopa, sirupy Okatarína TR, naturální vína od Hokus Pokus a další). V parku vedle Pokladu vás bavila busking stage s místními umělci. Večer byl v režii letní scény Amfi. Původně se měl promítat film Velká žranice, díky kterému dostal festival tento název. Nakonec se z technických důvodů promítat film Oui, šéfe. Ale ještě předtím jsme si společně povídali s Lukášem Hejlíkem a jeho hosty z foodzóny. Například s Reném Müllerem (Faency Fries), Davidem Kaniou (Mutant Fast Food), Patrikem Bauerem (Bobroty), Jakubem Laškem (Tsuri).
Velká žranice – No. 2
Oproti prvnímu ročníku Velké žranice nastaly změny. Prostor před Pokladem byl zrekonstruován a vznikl zde menší náměstíčko, které se hodilo pro gastro zónu. Do oficiálního otevření Pokladu zbývalo pár dní. Své kulinářské umění přivezli ukázat: Mutant fast food, Faency Fries, Cokafe, Hokus Pokus, Oktarína TR, Kurník Šopa, Řeznictví u Bobra, Bistro Marijen, Tsuri, Zmrzka a Rolka. Z parku, kde se původně konal první ročník Velké žranice vznikla chill zóna s busking stage i diskuzním fórem. K dobrému jídlu zahrála příjemná hudba s kapelou Botanyk a akustickým duem L&V. V přicházejícím večer se ale začalo počasí kazit a přišla silná bouřka. Což narušilo plány pro diskuzní debatu s Lukášem Hejlíkem. Vyřešili jsme to ale elegantně a pozvali jsme návštěvníky festivalu do foyeru Pokladu, který ještě nebyl oficiálně otevřen. Posluchači tak měli unikátní příležitost být prvními návštěvníky kulturního prostoru. Celou akci uzavřeli kluci z Beer with travel s gastro-cestovatelskou přednáškou.
Velká žranice – No. 3
Třetí ročník Velké žranice (2022) se rozšířili o blok přednášek, besed a ochutnávek. S Tomášem Taussigem z Coffee Culture (4. místo na World brewers Cup 2022 v přípravě filtrované kávy) jsme si povídali o kávě a ochutnávali výběrovou kávu, která se dostala až na mistrovství světa! Dále jsme si povídali o naturálních vínech, které jsme následné také degustovali. Na téma pivovarství jsme debatovali se zakladatelem minipivovaru Žíznivý dromedár – Zbyňkem Závodníkem. A mohli jste si také užít pořádně rozpálenou Grillshow s šéfkuchařem Radimem Svačinou (suroviny sponzoroval Globus), včetně ochutnávky jídel připravené tímto šéfkuchařem.
Velká žranice – No. 4
Čtvrtý ročník byl zase o něco větší a šťavnatější než ten předchozí. Poprvé jsme akci udělali o víkendu a stoly se prohýbaly pořádně.
Navštívili nás stánkaři s tradičním streetfoodem: Brambáč, Eat Meat, Mutant Fast Food, Vaše prasátko, i Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Speciality z Asie, Kapverdských ostrovů, Řecka nebo Itálie nabídli Nha Cretcheu Café & Restaurant, Tsurī, Pertho Raido, Ellas. Na své si letos přišli i vegani či vegetariáni, pro které byl připraven stánek od Black Kale. Milovníci sladkých dobrot si mohli pochutnat na zmrzlině od Zmrzlinového krámku, vyzkoušet popcorn od ostravského Bopcornu, smlsnou si na mini lívancích od Bistro Marijen a objevit medové speciality od Medoo a americké cookies od Funkies. Nechyběla ani tradiční Kurník šopa Hospoda s řemeslnými pivy, naturální vína od Hokus Pokus, výběrová káva od Meraki, drinky z Modré myši a sirupy od Oktariny TR.
Busking stage tentokrát nebyla v parku vedle Pokladu (kvůli probíhající stavby parkovacího domu). Využili jsme tedy prostorů nového parkovacího domu za pravým křídlem, kde vznikla další food a chill zóna. Hlavní stage s programem vás bavila přímo před Pokladem, mohli jste zde slyšet spoustu ostravských talentů: zpěvačku Anesku, Matěje a Maxe Strakošovy, duo Kučová (saxofon) a Šoltis (kytara) nebo hudební skupinu Rytmy ostravského Čtyřlístku. Ve večerních hodinách proběhla párty ve španělském stylu s energickým Adánem Sanchezém a jeho kapelou.
Během dnes jste si mohli užít i šťavnatý doprovodný program: exotická cooking show s Jamiem Santosem, soutěž v pojídání nejpálivější pizzy od Vosíme.cz, podcast Gastoskaut od Magazín Patriot nebo dětskou zónu s Rádiem Čas a našim stánkem AKORD & POKLAD (malování na obličej, výroba vlastní placky na tričko). Třešničkou na dortu pak bylo večerní promítání hororové komedie „Menu“ ve vnitřním kině Poklad.
Díky finanční podpoře městského obvodu Poruba od roku 2023 jsme mohli Velkou Žranice zase o něco víc vykrmit. A to znamená více skvělého jídla a více zábavy.
foto: Jiří Birke