Děti doby | Radošinské naivné divadlo, Bratislava - DK Poklad Ostrava

Děti doby | Radošinské naivné divadlo, Bratislava

22. duben | 19:00

divadlo | Divadelní sál

Stanislav Štepka

Divadelní předplatné Poklad

K 60. výročí vzniku Radošinského naivného divadla (25. 12. 2023) dramatik Stanislav Štepka, autor a zakladatel divadla, vytvořil ve hře Děti doby celistvý jevištní poetický obraz života na Slovensku, kde se jakoby náhodou od roku 1963 vyskytuje i známé malé vesnické divadlo. Na scéně sledujeme divadelně stylizované životní osudy dvou odlišných rodin od roku 1950 až do roku 2000. Rodinu lehkovážného dobrodruha a zastánce kontroverzních životních postojů a řešení, Vlada Piovarčiho a jeho krásné sestry Terezy, a životní, ale zároveň i divadelní a intimní příběh vesničana Laca, který se ve svém amatérském divadelním i soukromém životě usiluje kromě jiného uvěřit tomu, že „dobrý člověk stále ještě žije“.

Přímo ve zrychleném filmovém střihu sledujeme na jevišti od dětských roků až po rok 2000 pestré, rozdílné dva životní a myšlenkové světy, ale i překvapivý vývoj, nečekané zvraty a názorové odlišnosti. Zažijeme hledání i zrod lásky a trvalých vztahů, poznáme plastické a spletité rodinné příběhy našich dobových protagonistů.

Štepkova černá komedie Děti doby obsahuje všechny poznávací znaky poetiky 60 letitého RND, jako jsou lidskost, humor, dialekt, písně, a hlavně silný humánní odkaz. Hru režíruje Ondrej Spišák, v inscenaci zazní hudební ukázky z tvorby dobových skladatelů RND Ľudovíta Machoviče, Jána Melkoviče a Juraje Haška, který zároveň písně aranžuje. Dramaturgie se ujala Darina Abrahámová.

Hrají: Stanislav Štepka, Maruška Nedomová, Soňa Norisová / Andrea Martvoňová, Jana Labajová / Anna Dysko, Zuzana Norisová / Michaela Szöcsová, Mojmír Caban / Jozef Adamčík, Michal Spielmann / Adam Jančina, Peter Ondrejička / Tomáš Turek, Juraj Haško / Martin Šenc, Vladimír Svítek, Ladislav Hubáček

Režie: Ondrej Spišák

Premiéra: 14. a 16. 9. 2023

Délka představení: 2 hodiny 50 minut, včetně přestávky.

Na tuto akci se nevztahují slevy.