Nejbližší | Činoherní klub, Praha - DK Poklad Ostrava

Nejbližší | Činoherní klub, Praha

28. květen | 19:00

divadlo | Divadelní sál

Joshua Harmon

Divadelní předplatné Poklad

Jak těžké je potkat toho pravého partnera pro život, když žijete ve velkoměstě, jste single, gay a vaše nejlepší kamarádky vás začnou zvát na rozlučky se svobodou? Jak nepropadat panice ze samoty a společenského tlaku? Jak se nezbláznit z toho, když v kuchyňce v práci narazíte na kolegu, který se vám líbí? A jak vysvětlit babičce, že to není všechno tak jednoduché, jak se zřejmě domnívá?

Černá komedie o přirozeném posunu do další životní fáze, který s sebou nese i změnu v jiných blízkých vztazích. O situaci, která možná vypadá jednoduše a banálně, ale skrývá se za ní téma, které je vážné – a dost možná nejdůležitější v životě. Pro všechny, kdo se někdy cítili sami a v úzkých. Bez ohledu na věk, pohlaví nebo orientaci. S humorem a nadsázkou.

Hra vlastně není o homosexualitě, ale o osamění a samotě. A nutno dodat, že o samotě zdánlivé, dobrovolné a společenské, do které se lidská rasa s velkým úspěchem sama vehnala. Vytváříme kolem sebe bublinu, která nám umožňuje na všechny koukat, všechny pozorovat, sami se můžeme stát terčem pohledů a pozorování, ale nedovolí nám k nikomu se přiblížit nebo ho vzít jen za ruku. Náš svět se scvrkl do komunikace přes e-maily, dokážeme obdivovat životy jiných, ale dokážeme je s nimi žít?

První inscenace hry amerického dramatika Joshuy Harmona NEJBLIŽŠÍ (SIGNIFICANT OTHER) vznikla v Roundabout Theatre Company (na Off-Broadway) v roce 2015; díky úspěšnému uvedení se o dva roky později přesunula na Broadway.

Vzhledem k tématu hry, prosíme, zvažte návštěvu svých nezletilých dětí.

Hrají: Jakub Burýšek, Sandra Černodrinská, Marta Dancingerová, Anežka Rusevová, Viktor Zavadil, Václav Šanda, Jana Břežková

Režie: Tereza Říhová

Premiéra: 12. 1. 2024

Délka představení: 2 hodiny 22 minut, včetně přestávky.

Na tuto akci se nevztahují slevy.

V titulní roli Jakub Burýšek

Během základní školy navštěvoval Základní uměleckou školu v Kopřivnici – obor hra na nástroj. Vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. Během studií hostoval v Divadle Petra Bezruče či v Národním divadle Moravskoslezském. Od roku 2016 byl u Bezručů v angažmá. Za svůj mimořádný výkon v roli Zdeny Koubkové i inscenaci Transky, body, vteřiny byl nominován na Cenu divadelní kritiky v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon roku 2019. Zároveň zvítězil v kategorii Talent roku. Nyní v angažmá v Činoherním klubu.

Slovo režisérky

„Na hře mě nejvíc baví, že hlavní postava Jordan jsme v podstatě my všichni. A nezáleží na tom, jestli je člověk heterosexuál, homosexuál, jestli je singl nebo ne, jestli je mu třicet nebo osmdesát. Touha být šťastný je vlastní každému, ať už si pod tím představíme cokoliv. Každý má svou vlastní životní cestu, kterou si musí projít. A občas je některá kapitola z té dlouhé knihy složitější než jiná. A jen nevíme nikdy, kdy skončí.“