Mistrovská lekce | Městské divadlo Mladá Boleslav - DK Poklad Ostrava

Mistrovská lekce | Městské divadlo Mladá Boleslav

26. březen | 19:00

divadlo | Divadelní sál

Terrence McNally

Divadelní předplatné Poklad

Ve své velké činoherní premiéře Dagmar Pecková v roli Marii Callas poodhrne oponu světa opery.

Výjimečná žena. Výjimečná umělkyně. Operní diva, která zažila úplný vrchol i pád až na dno. Dagmar Pecková.

Výjimečná žena. Výjimečná umělkyně. Operní diva, která zažila úplný vrchol i pád až na dno. Maria Callas.

Autorem je renomovaný americký dramatik Terrence McNally (1938–2020), který vytvořil příběh vycházející z mistrovských lekcí, které pořádala v letech 1971–1972 právě Maria Callas na Juilliardově hudebním institutu v New Yorku pro mladé začínající operní pěvce. A právě tato ojedinělá pedagogická epizoda v životě slavné pěvkyně se stala základem k pozdější divadelní hře Mistrovská lekce (premiéra proběhla v New Yorku v roce 1995).

Slavná umělkyně se tak setkává s mladými adepty operní slávy, s nimiž řeší, co by měli v kariéře umět, znát a vědět, ale také vykresluje svůj bouřlivý soukromý a umělecký život.

Tuto roli hrála v české premiéře v roce 1997 v divadle Viola Eliška Balzerová, ale pokud jde o Dagmar Peckovou, tak je skvělá a herecky přesná. Díky tomu, že spoustu věcí ví ze svého operního života, je strhující a autentická právě v roli operní divy.

I když nepotřebuje výrazná gesta a pohyby, má herecký talent, cit a šarm. Dagmar Pecková má úžasné momenty na jevišti a její postava je impozantní. Jako herečka disponuje podmanivě potemnělým hlasem, výmluvně velkýma očima, smyslem pro humor stejně jako mimořádnou kulturou pohybu a dikce. Je cítit život, energie, smutek i humor. Navíc má co hrát (překlad Stanislava Kellnerová), a to v dokonalé režii Petra Mikesky, což je talentovaný herec a současně kreativní umělecký šéf Městského divadla Mladá Boleslav.

Hrají: Dagmar Pecková, Malvína Pachlová j. h. / Jarmila Vlčková j. h., Veronika Bajerová, Petr Mikeska, Zdeněk Dočekal j. h., Ivo Theimer

Režie: Petr Mikeska

Premiéra: 11. 9. 2020

Délka představení: 2 hodina 30 minut, včetně přestávky.

Na tuto akci se nevztahují slevy.

Recenze: na webu i-divadlo – ZDE a Novinky.cz – ZDE.